Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Globema, am cerut clienților noștri vechi să prezinte implementarile proprii ale unor unui sisteme bazate pe software-ul Smallworld. Am primit multe studii foarte interesante sub diferite forme, pentru care suntem recunoscători tuturor autorilor. Mai jos vom prezenta un articol bazat pe unul din studiile pe care le-am primit – scris de Roman Stolarski de la MPEC Cracovia, despre implementarea DH.GIS – un sistem destinat companiilor de termoficare.
Implementarea DH.GIS a început în 2008
Sistemul furnizează date actuale privind infrastructura rețelei
DH.GIS – util în multe departamente din cadrul MPEC
Pentru a explica aspectele legate de implementarea și funcționarea sistemului DH.GIS la MPEC Cracovia, trebuie să ne întoarcem la perioada anterioară anului 2008. Anul respectiv ar trebui să fie recunoscut ca un început real al lucrărilor de implementare a sistemului GIS. Lipsa unui sistem unificat de gestionare a infrastructurii tehnice, dispersată în oraș, a devenit problematică. În același timp, MPEC Cracovia a realizat un proiect imens de investiții care a implicat modernizarea a cca. 133 km de rețele de termoficare, îndepărtarea mai multor grupuri de schimbătoare de căldură și înlocuirea a 535 de unități de distribuție a agentului termic. În plus, s-au efectuat investiții curente, legate de conectarea noilor utilizatori finali în număr de cca. 200 pe an. A fost necesară extinderea constantă a rețelei cu un număr de câțiva kilometri pe an. În această situație, un model de business anterior bazat pe colectarea datelor parțiale privind infrastructura de către diverse unități organizaționale, defalcat fie în funcție de fiecare problemă (rețele de alarmă), fie prin zone de activitate (districte, subdistricte), nu mai putea fi continuat.
Luând decizia privind implementarea sistemului GIS în Cracovia, au apărut mari speranțe pentru rezolvarea problemelor existente de ani de zile. Mulți angajați aveau diverse idei, așteptări și temeri legate de noul sistem. Au existat multe dificultăți tehnice de depășit, mult de lucru la introducerea, actualizarea și verificarea datelor, dar astăzi chiar și scepticii nu-și pot imagina MPEC Cracovia fără GIS.
Elementele de infrastructură acoperite de implementarea GIS:
O sarcină dificilă a fost aceea de a deschide noi căi pentru fluxul informațional în cadrul companiei, în conformitate cu nevoile GIS. Procesul de adaptare și îmbunătățire a procedurilor interne trebuie să continue, deoarece, dincolo de investiția principală, sunt descoperite surse de informație despre infrastructura de rețea. Investițiile altor entități pe infrastructura MPCE pot fi un exemplu.
În timpul introducerii și verificării datelor au fost descoperite multe inexactități în seturile de date. În cazul nodurilor termice, acestea au vizat: adresele, date despre sursa uzuală de căldură, camera de alimentare. De-a lungul anilor, datele privind rețeaua de încălzire au fost îmbunătățite și verificate. Fără o analiză teritorială și spațială utilizând mecanismele GIS, identificarea acestor probleme ar fi foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă. În prezent, procedurile de verificare sunt permanente și conduc la îmbunătățirea calității informațiilor privind infrastructura.
Cine sunt utilizatorii DH.GIS?
Utilizatorii sistemului nostru GIS pot fi împărțiți în trei grupuri:
Angajații care folosesc în principal browserul pentru a căuta informații de bază ale rețelei sau ale altor elemente ale sistemului:
- echipe de lucru
- angajați responsabili cu realizarea proiectelor de investiții
- departamentul tehnic
- alte persoane care au nevoie de acces permanent sau ocazional la datele conținute în GIS
Serviciile operaționale au acum acces permanent la informații despre dispozitivele instalate pe nodurile de încălzire și rețelele de alarmă.
Utilizatorii versiunii de editare DH.GIS, a cărei sarcină implică introducerea de informații în sistem, crearea de rezumate, rapoarte, sunt:
- Departamentul juridic teritorial se ocupă de aspecte legate de achiziționarea de drepturi asupra terenurilor, pe care este sau va fi localizată infrastructura tehnică a MPEC. Modulul de operare drepturi acces pe proprietăți a rezolvat eficient problema înregistrării statutului juridic. Localizarea dreptului de proprietate asupra terenului, înțeleasă ca geometria de traversare a parcelei, este de fapt singurul atribut invariabil în timp.
- Contabilitate – utilizatorii folosesc sistemul pentru a verifica corectitudinea documentelor contabile create și pentru a păstra înregistrările privind activele fixe legate de infrastructura rețelei.
Este necesar pentru MPEC Cracovia ca și pentru alte firme similare să creeze diverse rapoarte și declarații referitoare la infrastructura rețelei. Datorită DH.GIS, aceste rapoarte ar putea fi “centralizate” și standardizate cu succes. Aceste sarcini sunt efectuate în versiunea de editare.
Utilizatorii GIS, care creează analize atipice și elaborări cartografice, sunt al treilea grup de elită. De regulă, ei trebuie să utilizeze date care nu sunt incluse în sistemul principal și abordarea individuală. În ceea ce privește studiile cartografice, este important și aspectul vizual.
În această abordare, DH.GIS este tratat mai mult ca o bază de date curente ale infrastructurii de termoficare, în timp ce procesele analitice sau crearea unei elaborări finale sunt organizate în afara sistemului.
MPEC Cracovia se ocupă acum mai des cu probleme de combinare a datelor din diverse sisteme, inclusiv DH.GIS. Combinația se bazează nu numai pe vizualizarea diferitelor hărți de fundal suprapuse, ci și pe relațiile reciproce spațiale și atribute. Aceste sarcini sunt îndeplinite de un grup restrâns de angajați din departamentul de infrastructură tehnică din cadrul MPEC.
DH.GIS implementat în cadrul MPEC S.A. Cracovia a acoperit aria multor domenii semnificative ale activității economice. Oferă informații actualizate despre infrastructură și formează baza pentru soluții out-of-the-box variate, care sunt în beneficiul dezvoltării.
Acum 9 ani, când a început implementarea, conștientizarea utilizatorilor a fost diferită. Accesul la soluții GIS avansate, publice, a fost restricționat. Astăzi, mulți angajați folosesc zilnic diverse servicii sau programe de cartografiere. Unele dintre ele sunt accesibile direct de pe un smartphone. Astfel de experiențe sporesc gradul de conștientizare a angajaților în ceea ce privește potențialul sistemelor și, în plus, permit dezvoltarea nevoilor proprii.
În timpul implementării, sa produs o schimbare evolutivă a abordării angajaților față de sistemul DH.GIS. La început, a fost în primul rând necesară educarea și încurajarea utilizării potențialului sistemului. În prezent, angajații sugerează utilizarea sistemului GIS în domenii mai largi de business. Deasemenea, se așteaptă la analize spațiale sau de baze de date variate, uneori foarte avansate.
Mergem mai departe: planificarea funcționalităților suplimentare în GIS
- Lansarea unei noi aplicații browser – NetworkViewer. Această implementare este mult așteptată și în contextul operării pe dispozitive mobile.
- Implementarea modulului bazat pe emiterea condițiilor tehnice.
- Automatizare bazată pe achiziția de date cu FME din alte sisteme în DH.GIS.