Skip to main content

Am lansat noi proiecte: AI, deep learning, realitate augmentată și multe altele

Globema inovează din nou! Suntem bucuroși să anunțăm că laboratoarele noastre de software lansează patru noi proiecte de cercetare și dezvoltare. Ne vom folosi la maxim de AI, machine learning, realitatea augmentată, Iot si altele pentru a oferi suport clienților noștri.   

GlobIQ

Recunoașterea vocii și imaginii utilizată în captarea datelor

GlobIQ va fi o aplicație care să ajute la colectarea datelor în teren. Ce este inovator la aceasta ? Captura de date se va baza pe comenzi vocale și recunoașterea imaginii și nu pe formulare care pot fi completate. Datele colectate vor fi transformate într-o formă structurată, permițând prelucrarea în sisteme specifice fiecărui domeniu. Ca parte a proiectului, vor fi dezvoltate trei aplicații adaptate – pentru servicii energetice, telecomunicații și municipale.

Platforma GlobIQ va consta dintr-o serie de componente software care permit recunoașterea vocii și imaginii, analiza și interpretarea. Pentru realizarea acesteia vor fi folosite metode de inteligență artificială împreună cu tehnologii suplimentare precum recunoașterea codurilor de bare, recunoașterea optică a caracterelor, măsurarea electronică a distanței și altele.

GlobIQ pe scurt

Algoritmi de inteligență artificială

Recunoașterea vocii și a imaginii

Deep Learning

Prelucrarea AI bazată pe comportamentul tehnicianului, poziția GPS, modelul de rețea

Realitate augmentată

Comandă vocală pentru ochelari electronici, tablete sau smartphone

Exemplu de recunoaștere a imaginilor pe dispozitive mobile pentru industria energetică: recunoașterea tipului de protecție din tabloul electric .

ESRS

 Sistem inteligent pentru reconfigurarea rețelei de JT cu sistem suport pentru tehnicienii de teren.
Proiectul va fi realizat de către consorțiul: PGE Dystrybucja, Apator-Elkomtech și Globema.

Scopul proiectului este de a dezvolta un sistem dedicat pentru a rezolva două provocări majore cu care se confruntă operatorii de sisteme de distribuție (DSO) din Polonia. Primul este de a reduce pierderile de transmisie de energie la nivelul JT (joasă tensiune). Al doilea este îmbunătățirea indicatorilor de fiabilitate a furnizării de energie electrică către clienți (SAIDI, SAIFI) pe JT.

În cadrul proiectului, se vor realiza comutatoare și dispozitive de protecție, împreună cu un modul IT pentru optimizarea dinamică a rețelei. Comutatoarele și dispozitivele de protecție vor fi conectate la un modul de calcul de către dispozitivele telemecanice. Radiocomunicația oferită de operatorii de telecomunicații M2M va fi utilizată ca mijloc de comunicare care va permite un schimb de informații bidirecțional între sistem și dispozitive în profunzimea rețelei. În plus, va fi dezvoltat un nou dispozitiv pentru a monitoriza funcționarea conectorilor de cabluri care nu sunt echipați cu dispozitivele telemecanice. Comunicarea cu dispozitivul va fi realizată utilizând module de comunicație încorporate bazate pe standardul LoRa. Informațiile din dispozitive vor fi transferate în sistemul SCADA.

Sistemul ESRS va permite conectarea infrastructurii existente la un modul de optimizare a rețelei pentru reconfigurarea dinamică a rețelei JT, permițând optimizarea pierderilor de energie și izolarea automată a zonelor de rețea în care are loc un incident. În plus, sistemul ESRS va permite eliminarea mai rapidă a erorilor datorită unei aplicații mobile care va ajuta la indicarea exactă a locației accidentului.

SORAL

Sistem pentru monitorizarea condițiilor și evaluarea riscului de defecțiune a liniilor de cablu MT pe baza metodelor de diagnosticare offline.
Proiectul va fi realizat de către consorțiul: Energa Operator și Globema.

Proiectul implică dezvoltarea unei tehnologii pentru evaluarea stării izolației și a riscului de defectare a liniilor de cablu MT. În cadrul testelor industriale va fi elaborat un Index de Stare (Health Index) pentru elementele liniei de cablu. Apoi, pe baza Health Index, va fi pregătit un prototip de sistem IT pentru a evalua riscul de defecțiune al liniilor de cablu. Noua tehnologie va fi verificată și calibrată în timpul testelor efectuate în zona pilot.

ELGrid 2020

Instrumentul Suport al (r)evoluției  în prognozarea și optimizarea rețelelor de transport și distribuție

Aceasta este a doua fază a proiectului ELGrid. Sistemul ELGrid permite reducerea timpului necesar pentru colectarea datelor privind resursele de rețea și oferă mijloace pentru reducerea pierderilor de distribuție cu 9-10% în zonele MT și JT ale rețelelor de distribuție. Acum vom îmbunătăți arhitectura sistemului, vom îmbunătăți interfața cu utilizatorul și capacitățile de prognoză. Toate modificările se vor baza pe feedback-ul primit de la primii utilizatori colectați în timpul fazei 1 a proiectului.

  • Reconstrucția arhitecturii (scalabil, PostGIS, model de servicii în cloud)
  • Noul GUI ușor de utilizat (GeoPlatform)
  • Instrumente de verificare a datelor
  • Extinderea funcțiilor de calcul
  • Macrolanguage
  • Îmbunătățirea eficienței și a capacității de reacție

Proiectele de cercetare și dezvoltare sunt co-finanțate de către: